Aktualności

PIECZONA FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

Proponujemy zdrowszą alternatywę dla mięsa - równie cenne i pełnowartościowe białko roślinne.

PIECZONA FASOLA

W naszym codziennym jadłospisie zapominamy o wartościowym produkcie jakim są suche nasiona roślin strączkowych. Są cennym źródłem białka, a więc z powodzeniem mogą zastąpić nam w jadłospisie mięso. Zawierają większość witamin a grupy B, witaminę E, magnez, wapń, żelazo oraz cynk. W przeciwieństwie do mięsa wykazują właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz mogą wspomagać proces obniżania masy ciała dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego, szczególnie frakcji nierozpuszczalnej w wodzie. Ale uwaga: mogą przyczyniać się do wzdęć i powstawania gazów, dlatego należy zastosować się do poniższych wskazówek.

Porcja na 8 osób:
• 500 g dużej białej fasoli
• Cebula
• Czosnek
• Goździki
• Liść laurowy

Sos pomidorowy:
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżki sosu sambal oelek
• ½ pęczka selera naciowego (6 łodyg)
• 5 małych marchewek
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 500 g przecieru pomidorowego
• Natka pietruszki
• Pieprz, bazylia, oregano, kolendra

Fasolę zalewamy dużą ilością wody i moczymy przez noc (min. 8 godzin). Odlewamy i gotujemy w świeżej wodzie. Do garnka dodajemy czosnek, liście laurowe i cebulę nakłutą goździkami. Można dodać też włoszczyznę. Gotujemy na małym ogniu ok. godziny, pilnując żeby się nie rozpadła.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek chwilę szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną w małe talarki marchewkę i seler naciowy. Warzywa dusimy, aż trochę zmiękną. Dodajemy przecier, przyprawy i sambal oelek. Gotujemy pod przykryciem ok 10 – 15 min.

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Odlewamy wodę z fasoli pozostawiając ok 200 - 400 ml. Wyjmujemy cebulę. Fasolę dodajemy do sosu i według uznania trochę wywaru z gotowania fasoli. Całość wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok 30 min. Podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną lub jaglaną, bądź też z brązowym ryżem. Posypujemy natką z pietruszki (w okresie jesienno-zimowym użyjmy tej zamrożonej, zbieranej latem).
 

1 porcja to tylko 207 kcal a stanowi doskonałe źródło białak i innych składników odżywczych.

Autor przepisu: Inga-Britta Sundqvist
 

Dodano: 2012-03-05, Autor: Alicja Gietka

« Powrót do listy aktualności

Komentarze (30)

Autor: Lada Dodano: 2013-07-25 05:49:21

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Ghania Dodano: 2013-07-25 12:43:20

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: CedricSics Dodano: 2014-01-13 06:52:09

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: luidji Dodano: 2015-05-01 11:17:20

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: luidji Dodano: 2015-05-01 11:17:20

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Bradley Dodano: 2015-10-24 03:29:47

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Bradley Dodano: 2015-10-24 03:29:47

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: acai original opinie Dodano: 2015-11-23 16:43:30

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-01-29 15:25:35

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-01-29 15:25:36

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-02-04 06:37:49

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-02-04 06:37:50

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-05-12 18:19:24

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Mark Dodano: 2016-05-12 18:19:24

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: DanielMt Dodano: 2016-06-01 16:58:15

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: DanielMt Dodano: 2016-06-05 03:25:44

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Spud Dodano: 2016-07-24 19:08:39

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2016-12-30 04:20:29

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2016-12-30 04:20:30

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-01-08 10:22:17

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-01-08 10:22:18

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-04-02 01:04:33

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-04-02 01:04:34

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: fitMarcelina Dodano: 2017-05-25 13:35:47

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: metamorfozy w odchudzaniu Dodano: 2017-05-29 18:09:27

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-07-08 17:15:06

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Barnypok Dodano: 2017-07-08 17:15:06

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: JimmiNi Dodano: 2017-10-23 01:50:46

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: JimmiNi Dodano: 2017-10-23 01:50:47

Komentarz usunięty przez moderatora

Autor: Sylwia87 Dodano: 2018-07-16 16:06:39

Komentarz usunięty przez moderatora

Dodaj komentarz
Autor
Będzie widoczne przy wpisie
Email
Nie będzie publikowany
Treść

Pomożemy Ci zmienić Twoje życie na zdrowsze

ZADZWOŃ TERAZ»

Umów się na wizytę z Twoim prywatnym dietetykiem. Zacznij zdrowsze życie od dziś razem z Ekodiet

Newsletter

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ekodiet, aktualnych promocji i otrzymywać ciekawostki żywieniowe zapisz się